Diagnosticare discutabilă: nu ajunge să ştim “de ce”?!

La întrebarea „De ce sunt pocăiţii defensivi, de ce reacţioneză mai mult decât acţionează?”, Teo scrie următoarele: (cu îngăduinţa lui, postez aici unul dintre răspunsuri)

Eu cred ca sunt cauze interne, legate de inhibitia noastra, dar si cauze externe, cum zicea Laura.

Sunt 2 carti aparute la putin timp dupa revolutie: „Politice” – Patapievici si „Apel catre lichele” a lui Liiceanu, in care acestia doi isi exprima nemultumirea si indignarea fata de neocomunistii care ne-au condus si ne conduc inca.
Acestia, neocomunistii, inca de la inceput, au avut in mana, cea mai mare parte din mass-media si ne-au turnat pe gat campania lor. Au avut pana si tupeul sa apeleze la intimidare prin mineriadele ce le-au facut. Moralul unei natiuni abia iesite din comunism a scazut, inhibitia a crescut. E un factor de luat in seama, impreuna cu vasalitatea istorica si chiar proverbiala a poporului nostru fata de marile puteri ce ne-au inconjurat. De aici ni se trage un proverb ce ma irita la culme: capul plecat sabia nu-l taie. (Eu i-as spune inventatorului acestui proverb: dar dupa ce sabia a trecut, mai ai demnitatea sa-ti ridici capul?) Pe langa astea, mai sunt si problemele noastre interne: greseli, pacate, pe care ni le stim si ne inhiba.
De la o vreme ma intereseaza istoria. Am citit cate ceva despre regele Mihai. Va recomand cartea: „Convorbiri cu regele Mihai” de Mircea Ciobanu. O carte superba, o carte despre cum sa traiesti cu demnitate ca roman, printre straini. Fantastica aceasta carte, merita citita. Oriunde mergea, relege vorbea despre Romania si despre romani cu durere pentru ca romanii lui traiau comunismul, dar si cu demnitate. El niciodata nu s-a rusinat de faptul ca e roman (desi e neamt 🙂 )

Cartea asta m-a facut sa ma vad altfel 🙂 Sunt ROMAN, si-mi place asa :)) Sunt mai optimist, acum!

Domnul nostru ne-a spus ca-si va zidi Biserica, si portile locuintei mortilor nu o vor birui. Adica noi n-ar trebui sa fim defensivi, ci ofensivi. Imaginea pe care ne-o prezinta Mantuitorul, e aceea a unei armate care ajunge la portile locuintei mortilor, pe care o cucereste, caci n-are cum sa se imporiveasca.
Noi suntem armata, Dumnezeu e cu noi, o luam pe sus, o „mancam” din temelii. Asa ar trebui sa fim: cuceritori!

Si se poate, e posibil! Nu trebuie neaparat sa ne inarmam cu Scriptura si sa-i adunam pe cei din jurul nostru sa le „predicam”. Prilejurile prin care putem sa vorbim despre Hristos, vin natural, noi doar trebuie sa fim atenti sa nu le ratam. Am imprumutat odata unui coleg niste bani, si pentru ca a trecut termenul, si m-a rugat sa-l mai aman, i-am spus ca e ok, ca doar Dumnezeu ne spune sa ne aruncam painea pe ape. El mirat m-a interbat cum e aia, si am inceput o discutie faina. Alta data, sefu meu povestea distrat niste patzanii de la o cununie religioasa din Biserica Ortodoxa. Si cum eu am oarece simt al umorului (cred) am intrat in discutie cu el si cu altii si radeam si glumeam, si pe nesimtite am trecut de la poante din biserica lui la poante din biserica mea, apoi am vorbit de religia lui, de religia mea, si uite-asa fara sa fac pe predicatorul, il marturisesc pe Hristos. Alta data s-a pornit o discutie despre cine e mai bun la noi in departament :)) Cu o alta ocazie am discutat despre cel mai nervos, etc Prilejuri sunt destule, trebuie doar sa nu le ratam. Si, in acelasi timp – foarte important – sa nu fortam nota. Ca nu vom mantui cu forta pe nimeni niciodata.

Domnul Isus folosea tehnica asta. Cand vine femeia sa scoata apa ii zice printre altele: daca tu bei din apa asta iti va fi sete, eu insa, am o apa pe care daca o bei, in veci nu-ti va fi sete. Si discutia continua.

,

  1. Lasă un comentariu

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: