,,Character First” în Deva

„Nici un om nu se poate ridica deasupra limitelor propriului său caracter” – Viscount Morley

În 1991, Kimray Inc., o companie industrială cu sediul în Oklahoma City, se confrunta cu o mulţime de probleme. Compania Kimray a încercat mai multe soluţii, iar unele dintre acestea au adus beneficii temporare.

Înţelegând această problemă, Kimray a început să sublinieze importanţa caracterului în viaţa angajaţilor şi a managerilor. Kimray aducea în discuţie una din cele 49 trăsături de caracter folosind broşurile Character First!

Datorită interesului tot mai mare pentru dezvoltarea caracterului şi a numărului ridicat de cereri de asistenţă, Kimray a fondat Institutul de Educare a Caracterului în Oklahoma City, în scopul continuării promovării de materiale Character First! şi a seminariilor de instruire.

În 1996, poliţia şi cadrele didactice din Oklahoma City au cerut Institutului de Educare a Caracterului să realizeze o programă de predare a caracterului în şcolile primare locale. După ce a fost testat ca program-pilot în Oklahoma, Texas, Arkansas şi California, proiectul Character First! a fost pus la dispoziţia publicului larg şi este folosit în mod curent pe întreg teritoriul Statelor Unite şi în toată lumea.

În 1998, Institutul de Educare a Caracterului a făcut încă un pas important. Primarul Tom Ed McHugh din Baton Rouge, Louisiana, aflat în fruntea liderilor comunităţii,  a făcut un efort la nivelul întregului oraş, acela  de a transforma urbea într-un „Oraş de caracter… un oraş căruia îi pasă”. În scurt timp, alte comunităţi au avut iniţiative asemănătoare şi astfel s-a format Asociaţia Internaţională a Oraşelor de Caracter (International Association of Character Cities – IACC) cu scopul de a sprijini reprezentanţii autorităţilor locale şi guvernamentale. IACC este acum o ramură a Institutului de Educare a Caracterului.

Institutul de Educare a Caracterului continuă să dezvolte noi resurse, precum Seminarul de Dinamică a Poliţiei, cu şeriful Ray Nash din South Carolina, un curs TESOL (Teaching English to Speakers of Other Languages) cu privire la caracter şi seminarii despre caracter pentru familii, cadre didactice, oameni de afaceri, penitenciare şi agenţii guvernamentale.

În 1998, Institutul de Educare a Caracterului s-a alăturat Institutului pentru Principiile de Bază ale Vieţii (Institute in Basic Life Principles – IBLP) în vederea începerii activităţii în România.

Institutul de Educare a Caracterului este o organizaţie educaţională al cărei scop este formarea şi dezvoltarea caracterului. Programa educativă Character First! predă 49 trăsături de caracter într-o manieră obiectivă şi nedogmatică, aplicabilă atât în instituţiile de învăţământ seculare, cât şi în cele religioase. Se poate ca cineva să studieze caracterul într-un mediu religios, iar altcineva să o facă într-unul laic. Aceasta nu înseamnă că obiectul de studiu, caracterul, este unul religios, ci că este universal. Precum legea gravitaţiei, principiile unui caracter frumos se aplică oamenilor din orice mediu.

În 2004, Ministerul Educaţiei a semnat un protocol cu domnul Paul Copu, reprezentantul IBLP, în scopul predării noţiunilor de formare a caracterului în şcolile din România şi al furnizării materialelor necesare.

În 2005, doamna Rodica Cherciu şi un grup de inspectori ministeriali au testat programa educativă Character First!, în peste 100 de clase, iar în 2007, doamna Edita Naghi, inspectorul şcolar judeţean din Târgu Mureş, a acreditat programul Character First!, fiind urmată acum şi de alte judeţe. Un an mai târziu, optzeci de promotori au fost însărcinaţi să instruiască mai multe cadre didactice din mai multe judeţe în privinţa programului Character First!, în scopul acreditării acestuia.

Sâmbătă, 23 mai 2009, Şcoala şi Grădiniţa „SAMUEL”, fondată de către Biserica Creştină Baptistă “Sfânta Treime” din Deva, a organizat împreună cu „Asociaţia IBLP România” şi  în cooperare cu Casa Corpului Didactic Deva, o conferinţă cu tema „Mai întâi caracterul”, activitate care face parte dintr-un proiect agreat de Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Din partea “Character First!” a participat ca formator domnul Paul Copu, coordonatorul acestui proiect.

La conferinţă au participat 50 de persoane, dintre care 35 de cadre didactice.

Din agenda întâlnirii au rezultat câteva concluzii:

–  De ce  mai întâi caracterul? Deoarece şcolile sunt asaltate de un val de indisciplină şi de dezinteres fată de procesul de învăţământ.

De ce este importantă formarea caracterului? Caracterul este în primul rând modalitatea in care o persoană ia decizii. El determina atitudinile, vorbele si acţiunile cuiva. Aproape orice problema si orice reuşita îşi are originea in caracter.

Ce este un caracter bun? Caracterul bun este motivaţia interioară sa faci ce este bine, în conformitate cu cele mai înalte standarde de comportament, in orice situaţie. Caracterul bun este testat de reacţia unei persoane sub povara unor situaţii dificile. Caracterul bun transcende diferenţele, cum ar fi: vârsta, poziţia, statutul financiar, religia, sexul, personalitatea, familia si educaţia. Caracterul bun izvorăşte din inimă.

Participanţii şi-au exprimat aprecierea pentru calitatea conţinutului şi formei  conferinţei, dorind ca astfel de evenimente să se repete la Deva.

Bibliografie:

http://www.characterfirst.ro

http://www.didactic.ro/files/45/character_first.doc

Ionut Nistor

  1. Premiere şi concurs: precizări « Hunedoara Evanghelică

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: