Regula nr.2 CĂTRE CINE ?

Bunul simţ este esenţial în  interpretarea celor citite şi studiate în  Sfânta Scriptură, iar respectarea CONTEXTULUI este o primă regulă pe care nu trebuie să o încalc citind Cuvântul lui Dumnezeu. Totuşi, pentru că şi Scriptura, asemeni oricărui alt text literar este un dialog între autor (scriitor) şi cititor, pentru a nu ajunge la erori grave de interpretare a Cuvântului lui Dumnezeu, atunci când citesc trebuie să identific CUI I SE ADRESEAZĂ?

E adevărat că „toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu, şi de folos…” însă tot la fel de adevărat e că în prezentarea întregului adevăr (din perspectiva lui Dumnezeu ca Autor) cuprinde tot ce conţine o situaţie reală, cu defecte, cu înşelăciuni, cu minciuni, cu tot.  Iată de ce, trebuie să identific cine vorbeşte cui, pentru a nu-mi „însuşi” ceea ce nu mi se cuvine.

Cineva prezenta sub forma de poveste, cam aşa: Am un bunic bogat şi înţelept. În testament îmi lasă MIE o parte din averile lui şi după ce îmi scrie concret ce îmi revine MIE, începe şi îmi povesteşte situaţii de viaţă şi-mi dă sfaturi înţelepte, vrednice de urmat şi folositoare. Pentru că TU eşti prietenul meu, îţi povestesc ce şi cum şi îţi dau şi ţie să citeşti testamentul bunicului meu, să înveţi şi tu din înţelepciunea lui, din sfaturile pe care mi le-a dat MIE.

Dacă citind, tu începi să crezi că ai casă, maşină şi averea despre care vorbeşte bunicul, faci o greşeală evidentă pentru că testamentul nu ţi-a fost lăsat ţie, ci MIE. Tu îl citeşti doar ca să ÎNVEŢI din el.

Iată un mod simplu de a înţelege cele 2 testamente în care se împarte Scriptura: Vechiul Testament (dat evreilor) şi Noul Testament (în care anumite promisiuni devin valabile şi pentru neevrei, pentru noi).

E important să identific cine vorbeşte: Dumnezeu, Satan, un om, un om credincios, un om necredincios, şi cui i se adresează, în ce context. Înţelegînd cât mai bine situaţia ACEEA o pot folosi ca pe o oglindă pentru situaţia în care sunt eu şi prin comparaţie pot învăţa, pot lua din textul biblic ceea ce mi-e de folos, fără să îl deformez.

În două locuri Apostolul Pavel privind la cele scrise despre evrei şi relaţia lor cu Dumnezeu în Vechiul Testament, ne spune:

1Corinteni 10:11 „Aceste lucruri li s’au întîmplat ca să ne slujească drept pilde, şi au fost scrise pentru învăţătura noastră, peste cari au venit sfîrşiturile veacurilor.”

Romani 15:4 „Şi tot ce a fost scris mai înainte, a fost scris pentru învăţătura noastră, pentruca, prin răbdarea şi nu prin mîngîierea pe care o dau Scripturile, să avem nădejde.”

, ,

  1. Studiul şi regulile (lui) – 3. Împărţirea Scripturii « Hunedoara Evanghelică
  2. 4. Biblia şi regulile (ei) de interpretare: APLICAŢII « Hunedoara evanghelică
  3. Postări din 2017 – 2010 | Hunedoara Evanghelică

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: