www.asociatiacornelius.ro

Urmaşii sutaşului Corneliu în România

,, În Cezareea era un om cu numele Corneliu, sutaş din ceata de ostaşi numită „Italiana”. Omul acesta era cucernic şi temător de  Dumnezeu, împreună cu toată casa lui. El făcea multe milostenii norodului, şi se ruga totdeauna lui Dumnezeu”. Fapte 10.1,2

Tatăl Ceresc, în înţelepciunea Sa desăvârşită are un timp pentru fiecare lucru care se petrece sub soare.  În suveranitatea Sa a pregătit şi o modalitate de a-i încuraja pe credincioşii evanghelici înrolaţi în armată. După ce Dumnezeu a transformat viaţa unui ofiţer, Emil Constantin, a pus în inima lui o puternică dorinţă de slujire. Pentru acesta tot El a deschis o uşă la Ministerul Apărării, în cadrul Secţiei de Asistenţă Religioasă, unde a fost încadrat în funcţia de capelan militar. Începând cu 1 august 1999 Emil Constantin devenea primul capelan evanghelic din istoria Armatei României, reprezentând  militarii credincioşi care aparţin  cultelor Alianţei Evanghelice: Baptist, Penticostal şi Creştin după Evanghelie.

Slujirea pe care a desfăşurat-o  a avut un impact deosebit asupra celor care  l-au cunoscut datorită credinţei şi curăţiei morale de care a dat dovadă. Emil Constantin a fost un deschizător de drumuri, o făclie care a purtat lumina dătătoare de speranţă, chiar dacă trupul său a fost consumat mai mulţi ani de o boală incurabilă.

În vara anului 2004  fr. Emil a plecat dintre noi, pentru a fi cu Cel pe care L-a iubit şi slujit cu drag.

Mărturia sa personală este prezentată într-o carte pe care a scris-o în timpul vieţii,cu titlul ,,Dar acum ochii mei te-au văzut”.

Mesajul cărţii a fost rezumat de către autor prin următoarele cuvinte: ,,Ce minunat este Dumnezeu! Dintr-un ateu, cum am fost, a făcut din mine un adevărat creştin, dintr-un serv al Diavolului –secretar de partid în armat  m-a făcut un  serv al său -pastor într-o biserică – dintr-un bolnav de leucemie pe care armata l-a trecut în rezervă şi l-a trimis acasă să aştepte moartea, El m-a adus înapoi în armată, nu ofiţer ci capelan militar, reprezentantul Alianţei Evanghelice, şi-mi cere să slujesc nu cu arma ci cu Biblia, purtându-mi tot El povara bolii mele incurabile. ”

După o pauză de aproximativ de un an, Alianţa Evanghelică a decis că această lucrare trebuie să meargă mai departe. Începând cu data de 1 iunie 2005, Dumnezeu a încredinţat continuarea acestei misiuni pastorului Gabi Gheorghiaş, care a devenit astfel al doilea  capelan militar  evanghelic din Armata României.

În acest timp a devenit tot mai clar faptul că ar fi nevoie de încurajarea militarilor evanghelici şi prin organizarea unor întâlniri locale şi naţionale pentru militari. În urma călăuzirii şi ajutorului Lui Dumnezeu, în perioada 13-15 aprilie 2007 s-a desfăşurat la Bucureşti prima Conferinţă Naţională a Militarilor Evanghelici din România, având ca motto cuvintele Domnului Isus:,,Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să proslăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri. ”Matei 5:16.

La finalul acestei Conferinţe, s-a pus în discuţie necesitatea şi oportunitatea  înfiinţării  unei Asociaţii a Militarilor Creştini, această propunere fiind susţinută şi aprobată în unanimitate, de cei aprox. 100 de participanţi.

A urmat o perioada în care un grup de fraţi militari, activi şi în rezervă să-au asumat responsabilitatea pregătirii documentaţiei necesare pentru obţinerea deciziei legale de funcţionare a Asociaţiei.

La data de 03. 07. 2007  Judecătoria Ploieşti  a emis hotărârea de înfiinţare a Asociaţiei de prietenie a militarilor creştini din România – Cornelius.

Prin harul şi mila Domnului, Asociaţia îşi propune următoarele obiective:

 • dezvoltarea spirituală, profesională şi culturală a membrilor şi simpatizanţilor săi având la bază valorile creştine;
 • dobândirea şi promovarea respectului faţă de  principiile biblice şi  legile  ţării în rândul militarilor;
 • încurajarea reciprocă a militarilor pentru a deveni  modele de trăire creştină în mijlocul colegilor de serviciu, al comunităţii în care trăiesc şi muncesc, şi în familiile lor;
 • încurajarea abordării fiecărei probleme personale şi profesionale din perspectiva eticii creştine;
 • cultivarea relaţiilor de prietenie şi sprijin  reciproc atât în cadrul unor filiale locale cât şi la nivel naţional prin conferinţe şi alte activităţi cu specific creştin;
 • implementarea unor programe de asistenţă socială şi  spirituală pentru ajutorarea  familiilor militarilor eroi şi a militarilor deveniţi  invalizi în cursul unor misiuni;
 • dezvoltarea legăturilor frăţeşti cu militarii creştini din alte zone ale lumii, prin schimburi de experienţă  şi  vizite reciproce;
 • răspândirea Cuvântului Lui Dumnezeu, editarea de publicaţii (cărţi, broşuri, reviste, etc.) şi utilizarea materialelor audio/video;

Membri ai „Asociaţiei de prietenie a militarilor creştini din România” pot fi persoanele care îşi exprimă calitatea lor de creştini şi care dovedesc prin conduita lor în familie, serviciu şi societate că au o relaţie personală cu Dumnezeu şi că au avut parte de naşterea din nou, indiferent de confesiunea creştină din care fac parte:

 • militari în activitate, în rezerva sau retragere,
 • capelani militari,
 • funcţionari publici din armată,
 • personal civil contractual din armată,
 • soţii/soţiile categoriilor de persoane enumerate mai sus.

În perioada 2-4 noiembrie 2007, la Centrul creştin de conferinţe Pacea, din localitatea Şelimbăr, jud. Sibiu,  a avut loc a doua Conferinţă Naţională a Militarilor Creştini din România la care au participat  75 de  cadre militare creştine, împreună cu familiile lor.

Între perioada 17-19 oct.  2008, la Biserica Creştină Baptistă Sf. Treime, din localitatea Deva, a găzduit cea de-a treia   Conferinţă Naţională a Militarilor Creştini din România, moment în care a fost lansată cartea cu mărturii ,, Şi eu am crezut” în 1000 de exemplare.

În această lună, înaintea noastră stă o dublă  provocare faţă de care vă puteţi alătura, astfel:

 • desfăşurarea celei de-a patra Conferinţă  cu tema „Cu totul în slujba sfinţilor” (1 Cor. 16:15), la Centrul Pacea, loc. Şelimbăr, jud. Sibiu,  în  perioada 16 –18 octombrie  2009.

Participă militari, poliţişti, jandarmi şi  pompieri  în   activitate, în rezervă sau retragere, împreună cu soţiile.p1

 • organizarea simpozionului  ,,Profesia militară si  etica creştină” în  22 oct. 2009, la Cercul Militar Naţional. Organizatori:  Secretariatul General al MApN,  UNAp (Universitatea Naţională de Apărare), AOSR (Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă din România – Secţia Militară) şi Asociaţia   Militarilor Creştini din România – ,,Cornelius”.
  Participă  personalităţi în activitate si în rezervă/retragere, ataşaţi militari acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţii Secţiei de asistenţă religioasă din minister.
  Vorbitor principal: pastor Victor Dubbin, fost capelan general al Armatei Marii Britanii.

Contact: E-mail: soldier4christ@gmail.com

Tel: – 0751121169, Web: www.asociatiacornelius.ro

Ionut Nistor- vicepreşedintele Asociaţiei de prietenie a militarilor creştini din România – Cornelius.

, , ,

 1. Premiere şi concurs: precizări « Hunedoara Evanghelică

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: