Un gând de duminică – de Constantin Stancu

MAI APROAPE DE DUMNEZEU, CU FIECARE ZI, CU FIECARE CUVÂNT …

Pus în faţa luării deciziei de a te apropie de Dumnezeu, primul pas este rugăciunea, pentru că în rugăciune se exprimă puterea care te poate duce lângă El, prin Domnul Isus Hristos şi călăuzirea Duhului Sfânt. Această putere este subliniată în Noul Testament, dar şi în Vechiul Testament. În Noul Testament este important de văzut că puterea vine prin Hristos, care a salvat lumea, şi de această salvare avem nevoie.( Iacov 5: 16 )

Această putere este vizibilă, se simte, există acolo în rugăciune posibilitatea umplerii cu Duhul Sfânt  şi deschide calea spre vestirea Cuvântului, care este o cale care eliberează. ( Fapte 4 : 31 ) Rugăciunea rupe legăturile şi acest lucru este important pentru că ne desparte de legăturile păcatului care ne ţin strâns legaţi de lumea întunericului. ( Fapte 16 : 15 – 17 ).

Isus a subliniat în lucrarea sa că tot ce vom cere în Numele lui se va face. ( Ioan 14 : 13 ), arătându-ne şi modul cum se va face : „ Dacă rămâneţi în Mine, şi dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereţi  orice veţi vrea, şi vi se va da „ ( Ioan 15 : 7 ) În rugăciune trebuie să pornim de la cuvintele lui Isus,  care au un loc clar – inima noastră, şi de  la starea de har, de fi îmbrăcaţi în Hristos. Acesta este primul pas. Rugăciune presupune şi postul, din păcate, uneori, trăind într-o lume agresivă, postul este mai dificil de ţinut, dar între nişte limite este posibil şi postul. În Fapte cap. 9 : 9 se dezvăluie modelul postului : „ Trei zile n-a văzut, şi n-a mâncat, şi n-a băut nimic „ Vedem că postul este o separare viabilă de lume, pentru a ne putea apropia de Dumnezeu.

Cuvântul lui Dumnezeu este şi un alt mod de a căuta apropierea. Acolo în Cuvânt sunt soluţiile, pentru că Dumnezeu s-a descoperit deplin în Hristos. ( Evrei 1: 1- 3 ) În Hristos, Dumnezeu s-a descoperit desăvârşit, pentru că Fiul purta tiparul Tatălui, modelul de viaţă corectă.  ( Iacov 1 : 22- 23 ) Naşterea noastră din Cuvânt este importantă ( 1 Petru 1 : 23 ), de aceea numai prin Cuvântul lui Dumnezeu putem lua decizii corecte pentru curăţie, şi putem afla voia Sa.

În Evanghelii avem răspunsul la toate problemele noastre, de aceea Isus ne îndeamnă să păzim acest Cuvânt, să-L purtăm în inimă, pentru astfel vom fi iubiţi de Tatăl şi, extraordinar, Dumnezeu va locui cu noi ( Ioan 14 : 23 ) şi astfel în prezenţa Sa putem lua cele mai bune decizii şi putem să-I cunoaştem voia.

Isus a spus că toate vor trece, dar Cuvântul Său nu va trece, acest lucru demonstrează că Scriptura este soluţia universală a omului.

Pentru a lua decizii bune, pentru a cunoaşte voia Sa, trebuie să fim atenţi şi la faptele din jurul nostru, la oamenii de lângă noi, la tot ce se întâmplă, pentru că Dumnezeu creează soluţia. ( Romani 8 : 28 – 29 ) Vedem astfel că toate lucrurile lucrează împreună spre binele nostru, ele sunt puse în mişcare şi fiinţă de Dumnezeu.

O decizie bună care vine de la Dumnezeu, presupune mărturia noastră faţă de El, trebuie să ne mărturisim păcatele pentru ca să fi curăţiţi; numai într-o inimă curată coboară o decizie de la Dumnezeu, aşa aflăm voia Sa. ( 1 Ioan 1: 8-10 )

Când apelăm la medic, îi spunem ceea ce ne doare, ce ne apasă, ce ne copleşeşte în fiinţă şi medicul ne propune o reţetă, tot aşa şi Dumnezeu aşteaptă de la noi simtomele mărturisite cu gura  pentru a ne transmite soluţia, reţeta la problemele noastre, adică ni se dezvăluie voia Sa.

De multe ori este nevoie să apelăm la cineva apropiat pentru a se ruga, în rugăciune de mijlocire, pentru noi. Soţia este cea mai apropiată de noi şi poate un frate mai matur, un frate din grupul de părtăşie, sau întregul grup, uneori, pentru unele probleme se poate apela la biserica din care faci parte pentru a se ruga în rugăciuni de mijlocire pentru noi. ( Efeseni 1: 16 )

Şi prin Biserica se poate vedea puterea lui Dumnezeu, Isus a subliniat aceasta în convorbirea Sa cu ucenicii ( Mt. 16 : 19 ). Din această cauză frecventarea bisericii este necesară, pentru că şi acolo oamenii se adună în Numele şi Hristos şi prezenţa Sa devine realitate şi putere în cunoaşterea voii Sale.   Dacă privim la Isus vedem că El a fost în sinagoga din Nazaret, după obiceiul Său, a deschis cartea şi a citit că Duhul Domnului era peste El pentru a face faptele bune, pentru a-şi duce misiunea pe pământ până la capăt, pentru a da răspuns la necesităţile celorlalţi. ( Mat. 4: 16 – 30 ) Decizia a fost întărită de Domnul, deci de multe ori răspunsul la suferinţa noastră vine în Casa Domnului, în Biserică, dacă mergem acolo în Numele Său, aflăm şi voia Sa referitor la noi.

Pentru a cunoaşte voi lui Dumnezeu este nevoie de desăvârşire, ori starea aceasta este o stare impecabilă, de o ţinută morală extraordinară, dusă până acolo încât trebuie să ne iubim şi vrăjmaşii, să ne împăcăm cu oamenii şi cu Dumnezeu. ( Mt 5 : 38 – 48 ) Această stare ne permite să luăm decizii bune, pentru că din această poziţie de sfinţenie, poţi decide cel mai bine, poţi cunoaşte voia Sa legată de tine. Este dificil uneori să te rogi pentru vrăjmaşi, dar după ce ai ajuns să-ţi iubeşti vrăjmaşul, poţi lua o decizie bună, pentru că poţi veni în prezenţa lui Dumnezeu, care este starea ideală, întoarcerea în Eden, înainte de păcat. Apostolul Petru în Epistola sa ne arată o cale de urmat, pentru a putea ajunge în poziţia de a cunoaşte voia lui Dumnezeu. ( 2 Petru 1: 5 – 8 ), pentru că o decizie bună ne face roditori pentru Isus. Trebuie să depune toate eforturile pentru ca plecând de la credinţa noastră să putem ajunge la dragostea de fraţi şi iubirea de oameni, aceasta implicând o decizie bună în mijlocul lumii şi modul în care cunoaştem voia Sa şi o împlinim în viaţa noastră..

Apostolul Pavel ne atrage atenţia că viaţa noastră este ascunsă prin Hristos în Dumnezeu ( Col. 3 : 3 ).

De aici din această perspectivă, de Sus, putem avea şi o viziune corectă, pentru că suntem în starea de har, potrivită, desăvârşită.

Constantin Stancu – Haţeg

, , , ,

  1. Lasă un comentariu

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: