AFR: Impactul divortului asupra copiilor


ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA
Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti
Tel. 0745.783.125 Fax 0318.153.082
www.alianta-familiilor.ro
office@alianta-familiilor.ro

Se apropie 1 iunie – Ziua copilului. Vor avea loc evenimente speciale, iesiri la parc, manifestari si proclamatii inspirative. Dar dupa aceea? Ziua copilului ar trebui sa fie si un prilej de cercetare proprie pentru parinti, bunici, si viitori parinti. Ne gindim oare daca comportamentul nostru ca adulti afecteaza negativ copiii nostri, bunastarea lor emotionala, mentala, sufleteasca, psihica? Politica declarativa a statului, a societatii si a legilor tarii afirma primordialitatea intereselor copilului in relatiile lor cu parintii si adultii. Un lucru bun, afirmat chiar si in Conventia Internationala a Drepturilor Copilului. Oare insa sa fie asa? Asa numitele “drepturi ale omului” sunt de fapt drepturile nosatre, ale adultilor pe care ni le cerem cu agresivitate, le dorim respectate, si prin care cautam bunastarea si satisfactia obiectivelor personale. Dar copiii?

Din perspectiva aceasta ne concentram astazi asupra divortului si al impactului devastant pe care el il are asupra copiilor. Divortul parca a devenit un “drept” al omului. La cea mai mica neintelegere din familie divortul ni se pare o alternativa, crezind ca el rezolva totul. In anii 50 divortul a inceput sa devina o plaga pentru societate care de atunci incoace se raspindeste in toata lumea si face ravagii. Miscarile de emancipare sociala din anii 60 si 70 au facilitat divortul, l-au catapultat intr-un fenomen acceptabil si dezgolit de stigma sociala pe care o avea inainte. In plus, eforturile lor au dus la suprimarea motivelor bine intemeiate ca si conditii indispensabile acordarii divortului. Am ajuns aici pentru ca noi, “adultii” am cerut lucrul acesta cu insistenta iar parlamentarii ne-au transformat doleantele in legi. Ca si o consecinta destramarea familiei si a casatoriei a intrat pe o pista alunecoasa. Unde s-a ajuns astazi? Chiar la “tirguri” de divort care la ora actuala se raspindesc in toata Europa. Ceea ce ieri era de neconceput astazi a devenit o realitate, o plaga protejata de lege care distruge societatea.

Ne gindim la divort? Contemplam divortul? Recomandam gindurile de mai jos privind impactul nefast al divortului asupra copiilor cu nadejdea ca de dragul lor unii dintre noi ne vom razgindi si vom renunta. Materialul ne-a fost prelucrat de catre Daniel si Marieta Tut (AFR Houston) din texte originale.

De ce NU Divortului!

Cu multi ani in urma a inceput sa circule o teorie care spunea ca daca parintii sunt nefericiti si copiii sunt nefericiti, asa ca, divortul ar ajuta ambele parti. “Ceea ce este bine pentru mama si tata este bine si pentru copii.” Asa se spunea si asa s-a crezut. Acum insa exista un mare numar de studii pe problema divortului, relevand acelasi adevar imuabil: Copiii sufera cand mama si tata se despart! Iar divortul nu-i face nici pe parinti mai fericiti.

Motivele in spatele acestor statistici sunt simple dar profunde. Steven Earll, un consilier si terapist licentiat american scrie: “Copiii (si copiii adulti) asteapta ca parintii lor sa resolve orice problema aparuta intre ei. Parintii care au dat viata copiilor sunt perceputi de acestia ca si persoane foarte competente, cu puteri si abilitati supranaturale care pot sa indeplineasca toate nevoile copiilor. Nici o problema nu ar trebui sa fie prea grea de rezolvat pentru parinti – gindesc copiii.”

Pentru copii insa, divortul distruge sentimentul de siguranta si ei incep sa se indoiasca de abilitatea parintilor de a avea grija de ei si de a face decizii corecte privind viitorul lor. Copiii au  convingerea puternica ca singura relatie sanatoasa este ca mama si tata sa fie impreuna. Orice alta relatie prezinta un conflict si o tradare a intelegerii lor despre viata.

Desi aproape fiecare copil sufera din cauza pierderii relatiei si a pierderii sentimentului de siguranta, problemele emotionale, ca urmare a divortului parintilor sunt si mai vizibile. Asta nu inseamana ca aceste efecte negative cu siguranta vor aparea la copilul tau, dar cu siguranta ca mareste foarte mult riscul comparat cu familiile casatorite. Orice familie care ia in considerare divortul trebuie sa fie constienta de riscul real la care sunt expusi copiii.

Care sunt aceste consecinte? Considerati concluziile urmatoare ale unui studiu asupra unui grup de copii care au trecut prin divortul parintiilor comparat cu un grup de copii ai caror parinti raman casatoriti.

*          Copiii care trec prin divortul parintilor ramin in urma cu scoala, dezvolta un comportament deficitar, si sunt predispusi sa nu termine nici macar liceul.

*          Copiii parintilor divortati au sanse mai mari de a ajunge in inchisoare pentru comiterea de infractiuni.

*          Avind in vedere ca suportul financiar al parintelui custodial scade substantial dupa divort, copiii in familiile divortate sunt predispusi sa traiasca in saracie de cinci ori mai mult decat copiii din familiile casatorite.

*          Adolescentii din familiile divortate au sanse mai mari de a consuma droguri si alcool si de a avea contacte sexuale, in comparatie cu copiii din familiile stabile, casatorite.

*          Copiii din familii divortate sunt mai expusi bolilor si se refac mai greu in urma unei boli. Sunt expusi de asemenea la abuz.

*          Copiii din familiile divortate sufera mult mai frecvent de instabilitate psihologica si aceste sechele emotionale de pe urma divortului parintilor ii urmaresc pana la maturitate.

Inainte de a spune “copilul meu nu face asa ceva,” sau “nu copilulu meu”, e bine sa stiti ca acest studiu a fost efectuat pe copiii normali, probabil nu mult diferiti de ai dumneavoastra. Parintii lor nu au crezut nici ei ca copiii lor vor fie afectati de astfel de probleme. Bineinteles ca nu fiecare copil din familiile divortate comit infractiuni sau renunta la scoala. Dimpotriva uni se dedica scolii si ajung sa fie recunoscuti pentru performantele lor impotriva tuturor vicisitudinilor. Dar chiar si acestia experimenteaza o lunga si dificila trauma emotionala. Pentru toti copiii insa, divortul parintilor influenteza principiile lor despre viata si relatii pentru tot restul vietii.

Psihologul american Judith Wallerstein a urmarit un grup de copiii proveniti din familii divortate din 1970 pana in 1990. Le-a luat interviu la 18 luni, 5 ani, 10 ani, 15 ani si 25 de ani dupa divortul parintilor si se astepta ca dupa 25 de ani copiii sa-si fi revenit emotional. Ceea ce a descoperit, insa este cutremurator, si anume ca chiar si dupa 25 de ani de la divortul parintilor, copiii continuau sa experimenteze un sentiment de nereusita, un sentiment al falimentului personal, frica de a pierde pe cineva drag, frica de schimbare si frica de conflict. Copiii din studiul Wallerstein au mai trecut printr-o trauma emotionala atunci cand au inceput sa-si formeze propriile relatii romantice. Anxietatea i-a impins pe multi sa faca alegeri gresite in relatiile lor, renuntand atunci cand apar probleme sau unii dintre ei au ales sa evite relatiile romantice. Ba mai mult, unii copii se simt vinotati de divortul parintilor crezind ca ei sau comportamentul lor a cauzat despartirea parintilor.

Si alti cercetatori confirma descoperirile lui Wallerstein, spunand despre copiii din familiile divortate ca au o mai mare toleranta pentru sex premarital si concubinaj decat copiii din familiile casatorite. Aceasta descoperire este o constatare negativa, tinand seama ca cuplurile necesatorite au mai multe sanse de separare, un risc mai mare de violenta si sunt predispuse la divort in cazul in care se casatoresc. In spatele fiecarei statistici este o viata, un copil acum, dar un adult miine care va continua sa lupte cu traumele sentimentale produse de divortul parintilor.

Wallerstein adauga: “Copiii din studiul meu isi amintesc cu greu de familie inainte de divort, insa ce isi amintesc dupa divort este ca au fost abandonati de ambi parinti si cosmarurile abandonari au devenit realitate.”

Parintii doresc sa-si indeplineasca propriile nevoi dupa divort, sa-si gaseasca fericirea cu altcineva, dar ceea ce se intampla adesea este ca vechile probleme revin si noi probleme se adauga pentru copiii. Wallerstein observa: “Nu este faptul ca parintii isi iubesc copiii mai putin sau se ingrijoreaza mai putin pentru ei, ci ca parintii isi redirectioneaza energia pentru a-si reconstrui viata, economic, social si sexual. Nevoile parintilor si ale copiilor nu se mai sincronizeaza decat dupa multi ani dupa divort.”

Ceea ce parintii vad ca si o rezolvare rapida a problemelor lor, divortul, de obicei produce  urmari emotionale pentru copiii lor pentru 30 de ani. Divortul nu este un eveniment minor pentru copii ci este despartirea violenta a parintilor lor, pierderea stabilitatii si de obicei un soc.

Desi majoritatea casatoriilor care se indreapta spre divort se pot transforma in casatorii reusite, parintii ar trebui sa reconsidere optiunea divortului inainte de a alege divortul. Desi de multe ori pare ultima solutie, divortul nu este o alegere usoara nici pentru parinti nici pentru copii.

http://www.alianta-familiilor.ro/familie.html

, , ,

  1. Lasă un comentariu

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: