Cum îşi face Dumnezeu simţită prezenţa?

Indiferent dacă eu mă abţin sau nu de a încadra următoarea formulare în categoria clişeelor „noastre”, realitatea este că pe ici pe colo, la câte-o slujbă „divină”, în câte-o prezentare scrisă găsim (printre caracteristici) faptul că „Dumnezeu şi-a făcut simţită prezenţa.”

Întreb şi eu ca un copil naiv şi încurcat: Cum îşi face Dumnezeu simţită prezenţa?

Pornind de la premisele biblice ale atotputerniciei Lui, se poate desigur ca El să fie prezent şi noi să nu simţim, şi chiar aşa se şi întâmplă mai tot timpul, numai că experimentăm se pare din când în când (după spusele noastre) excepţia de la regulă.

Dacă cuvintele astea nu sunt doar aşa „un fel de-a spune”, ci ele chiar exprimă o realitate, descriu ele realitatea subiectivă şi particulară a experientei personale a omului care le spune, sau sunt ele valabile pentru o adunare de oameni ca experienţă comună?

Pun pariu că va trebui să-mi caut singur răspuns la întrebările acestea (şi altora asemănătoare care derivă din ele), dacă nu cumva „a pune pariu” nu este doar o combinaţie (ne)potrivită de vorbe…

Ilie oare cum a ştiut???

  „Domnul i-a zis: „Ieşi, şi stai pe munte înaintea Domnului!” Şi iată că Domnul a trecut pe lângă peşteră. Şi înaintea Domnului a trecut un vânt tare şi puternic, care despica munţii şi sfărâma stâncile. Domnul nu era în vântul acela. Şi după vânt, a venit un cutremur de pământ. Domnul nu era în cutremurul de pământ.
Şi după cutremurul de pămînt, a venit un foc: Domnul nu era în focul acela. Şi după foc, a venit un susur blînd şi supţire… „1Imparati 19:11-12

 

, , , ,

  1. Lasă un comentariu

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: