Neadevărul din poemele noastre

Intru mereu pe Resurse Creştine şi citesc parte din poezia postată acolo (ca să învăţ şi cum să scriu şi cum să nu scriu).

„Adevărul nu poate fi spus,
Când eşti, frate, pe glume pus.
Adevăru-i simplu şi frumos,
Nu are în el nimic stufos.

Adevărul e clar şi curat,
Slăveşte Măritul Împărat.
Adevăru-i libertate deplină,
Trăire în sfinţenie divină.”

Să fie aşa, să nu fie aşa? …Citeşte întreaga poezie

Se bate adevărul cu arta? Se bate câteodată!

Pusă în cântarul celor două, poezia scrisă de evanghelicii români (la modul general vorbind, fără referire la o poezie anume) mi se pare mie că tinde să atârne mai greu în talerul „adevărului”, în detrimentul formei artistice.

Totuşi, cred că ni se potrivesc şi nouă (poeziei scrise de noi) versurile Anei Blandiana, şi mai cred că ne-ar prinde bine şi ne-ar înfrumuseţa mai mult, puţină „nebunie artistică”, urmând ca „neadevărul” poemelor noastre să-şi găsească astfel răscumpărarea:

„Dar el îşi purta nebunia ca pe-o parolă
De intrare în noi, ca şi cum ar fi spus:
“Mă răscumpăr astfel
De lipsa-adevărului din poemele mele.
E preţul imens…”

Cu cât o lucrare este mai bună din punct de vedere artistic, cu atât mai eficientă este influenţa ei” – Leland Ryken

Formele artistice întăresc concepţia despre lume pe care o prezintă, indiferent care este această concepţie, sau dacă ea este adevărată sau falsă.”  – Francis Schaeffer

, , , ,

 1. #1 by ascultareacredintei on ianuarie 9, 2012 - 12:50

  Bine, dar adevarul este, prin sine, mai sus decat forma. Forma este o expresie, adevarul este o taina. Forma este o imbracamite, un strai. Adevarul se adreseaza si „incepatorilor”

 2. #2 by calatorru on ianuarie 9, 2012 - 15:01

  „Straiul” asta atrage si descopera adevarul chiar din spatele, de dupa forma lui „mincinoasa”, asa cum a facut povestirea spusa de Natan lui David, o povestire „mincinoasa” la urma urmei.
  Cine vrea sa spuna mereu adevarul, si sa ramana mereu deasupra formei, sa foloseasca alt gen literar, nu poezia…
  Tocmai asta constatam mai sus, ca nici macar adevarul nu-l spun unele din poemele noastre…

 3. #3 by ascultareacredintei on ianuarie 10, 2012 - 06:39

  Eu m-am referit strict la ce am spus. Nici eu nu sunt de acord cu poemele anti-poezie sau cu pozarea in poiet al patriei pentru campanie electorala sau mesagerie instanta.

  Uneori, insa, gasim oameni atat de autentici in ceea ce fac incat niciun alt om nu are dreptul sa le dea vreo lectie. Dar chiar si o poezie saraca in cele specifice ei devine o comoara cand o scrie, simplu, un copil al strazii care a facut eforturi extrem de mari, pentru el, sa isi exprime fiindul efemer, si totusi, la momentul acela, real.

 4. #4 by Ruben Bucoiu on ianuarie 10, 2012 - 10:40

  Nimeni (si aici ma numar) nu opreste pe nimeni sa scrie, orice si oricum, chiar si poezie, ca despre ea e vorba aici, poezie neadevarata sau „adevarata” artistic sau ideologic, sau si si – e chiar un exercitiu de dorit, pentru ca doar prin scriere „slefuiesti” scrierea…

  Eu doar constatam o tendinta actuala, una generala, dupa cum am specificat, nu una particulara, pentru ca in particular exemplele difera foarte mult de la caz la caz.

  Batalia se da intre kitsch si arta, nu intre poet si poet. Nichita Stanescu zicea ca un poet nu poate fi mai bun decat nu alt poet (fiecare ofera ceva unic), insa el poate fi mai bun decat sine insusi sau nu.

 5. #5 by ascultareacredintei on ianuarie 15, 2012 - 19:14

  Eu prefer adevarul dintr-o poezie mai putin estetica, decat neadevarul dintr-o poezie care ar lua nota mare la reprezentatie. Mai ales, luand in consideratie faptul ca Dumnezeu a ridicat lucrurile slabe ale lumii ca sa le faca de rusine pe cele tari, ba chiar lucrurile care nu sunt, ca sa le faca de rusine pe cele care sunt.

  Dintre poetii sufletului, mai sunt unii care pot comunica simtamantul si intr-o forma fina, natural. Dar sunt putini… insa, nu datorita incapacitatii versificarii.

 6. #6 by Ruben Bucoiu on ianuarie 15, 2012 - 20:15

  Preferintele personale sunt personale, si ale tale si ale mele si ale oricui altcuiva. Ce incerc eu sa observ este tendinta generala atunci cand vorbim de poezia pe care o scriem noi evanghelicii.

  Tare ma tem ca multa din poezia noastra nu spune nici macar adevarul care face apel la bun simt (vezi versurile de mai sus), si forteaza realitatea intre versuri ca sa se potriveasca anumitor puncte de vedere personale.

  Asazisele „neadevaruri” artistice, tocmai ca slujesc adevarul (realitatea) biblica. Nu poti separa poezia de imaginatie, iar imaginatia trece dincolo de realitatea obiectiva sau subiectiva a cuiva, dincolo de adevarul „palpabil”

  Poezia e una, versificatia e alta. De citit le putem citi pe amandoua, de creat, mai greu. Dar asta desigur, e doar un punct de vedere, al meu. 🙂

 1. Ruben Bucoiu despre poezia evanghelicilor români « Romania Evanghelica
 2. Postări din 2017 – 2010 | Hunedoara Evanghelică

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: