Ne măcinăm şi trecem stând…

Încep tot mai mult să cred că am (nişte) aşteptări eronate de la Biserică, pentru că simt/ constat că nu se întâmplă ce ar trebui să se întâmple, însă… ce ar trebui să se întâmple?

Mă simt uneori în plus…

Însă simţirile vin şi trec, dar când zic aşa pentru mine şi pentru voi, îmi aduc aminte de poezia aia a lui Blaga cu apa şi pietrele:

„Batrânii spun că apa trece şi spun că pietrele rămân…

dar lucrul altfel se petrece pe vechiul nostru glob bătrân:

că piatra orişicât de tare se macină şi trece stând

şi peste trista-i măcinare doar apele rămân curgând.”

Vin din ritual, merg spre ritual iar simţirile mele rămân acolo, clătinate, limpezite mai mult sau mai puţin de „valuri”. Nu că nu mă sperie gândul că într-una din aceste dăţi s-ar putea într-un fel personal, perceput doar de mine sau deloc prevăzut de mine, să mă întâlnesc cu Dumnezeu, sau să-L „aud” vorbindu-mi, şi nu ştiu exact ce să aştept de la aceea întâlnire. Bănuiesc că aia aştept: întâlnirea.

Aştept să se întâmple altceva (deşi pe de altă parte nu cred că se va întâmpla altceva, eventual aproximativ aceleaşi lucruri ALTFEL).

Nu se pot schimba prea multe, sau dacă se pot, schimbarea respectivă provoacă durere unora după cum provoacă plăcere altora. Probabil că de teama ambelor reacţii lăsăm lucrurile aşa cum sunt, şi le schimbăm din când în când succesiunea, potrivirea lor, ansamblarea în ceea ce numim „programul bisericii”.

Ce-ar trebui să se întâmple la biserică?

„Aşteptările sunt la fel de fireşti ca şi respiraţia. Dacă cineva v-ar întreba diseară „V-a plăcut cina?”, aţi răspunde în funcţie de ce v-aţi aşteptat. Să presupunem că v-aţi gândit toată după-amiaza”Abia aştept să vină cina – o să fie ceva cu adevărat special.” Ce se întâmplă dacă de fapt este o cină săracă?

Vei fi dezamăgit. De fiecare dată când suntem dezamăgiţi, cauza este faptul că realitatea nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor noastre. Dacă pe de altă parte, eşti entuziasmat de cină, realitatea s-a potrivit sau chiar ţi-a întrecut aşteptările.[…]

Dacă nu ne ajustăm aşteptările nu ne vor ocoli anumite stări. Prima stare este dezamăgirea. Dacă dezamăgirea continuă şi nu se modifică nici aşteptările voastre, ajungeţi la starea de descurajare. Dacă descurajarea continuă, în cele din urmă veţi ajunge la starea de deziluzionare. Când eşti deziluzionat, nu mai ai o percepţie falsă. Pentru prima dată vezi realitatea în faţă şi de obicei nu-ţi place.

Dacă realitatea sau aşteptările nu se schimbă, atunci ajungeţi într-un impas dificil. Ultima stare e disperarea, o absenţă totală a speranţei. Nu mai speri că realitatea se va ridica vreodată la nivelul aşteptărilor.”Bruce Wilkinson, Cele şapte legi ale învăţării, pg.83-84, Editura Logos, 2003

Eu încă n-am ajuns acolo, sper că nici voi 🙂 Eu încă mai sper!

, , , , , , , , ,

  1. Lasă un comentariu

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: