Considerati ca este de folos o slujire a unui specialist in probleme juridice la nivelul comunitatii baptiste locale?

 

 

, ,

 1. #1 by Gheorghe Pop on iunie 14, 2012 - 15:17

  De curand am fost la o inmormantarea unei surori baptiste si cand am vrut sa intram in cimitirul ortodox, unde avea mormantul impreuna cu sotul ei deja decedat demult, am fost opriti sa intram pana nu a sosit preotul ortodox care a facut o slujba la mormant. Nu a facut o slujba obisnuita de ei la mormant , care de obicei era scurta , ci o slujba lunga.
  NU INTELEG CA INTR-O DEMOCRATIE SA SE INTERZICA oficierea pana la capat a serviciului religios specific confesiunii celui decedat!
  Este nevoie de conultarea legilor pentru a se raspunde cu argumente legale si aceasta o poate face cel mai bine un jurist.
  Gheorghe Pop

 2. #2 by Marius Cioara on iunie 15, 2012 - 08:25

  Biserica nu este un sistem izolat de mediul laic in care functioneaza. Nu prea avem ce face; Asa a lasat-o Dumnezeu sa existe – in lume, cu care stabileste un vast sistem de relatii, inclusiv de natura legala ! Si Biserica (suma de biserici locale, comunitati locale) trebuie sa dea Cezarului ce este al Cezarului, DUPA ce da Domnului ce este a lui Dumnezeu. Aici intervine si rolul foarte important al juristului: sa ghideze bisericile si comunitatile – persoane juridice de drept privat – sa se relationeze corect la amplul sistem legislativ romanesc.
  Sa speram ca nu vom citi vreodata in ziare despre biserici crestine, care au fost amendate, sau penalizate de organismele statului, pentru neindeplinirea la termene sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor fata de stat !!!
  Poate ar fi bine sa ne gandim ca si juristii pot fi un „madular” cu un rol bine determinat in Trupul lui Hristos – Biserica.
  Domnul sa ne dea intelepciunea necesara in toate lucrurile!

 3. #3 by Ionut on iunie 15, 2012 - 19:15

  Conform legii si a statului consilierului juridic, activitatea profesională a consilierului juridic se realizează prin:

  – avizarea şi contrasemnarea actelor cu caracter juridic;

  – consultaţii şi cereri cu caracter juridic în toate domeniile dreptului;

  – asistenţa, consultanţa şi reprezentarea juridică a persoanelor juridice şi a altor entităţi interesate;

  – redactarea de opinii juridice;

  – redactarea proiectelor de contracte, precum şi negocierea clauzelor legale contractuale;

  – redactarea de acte juridice, atestarea identităţii părţilor, a consimţământului, a conţinutului şi a datei actelor încheiate, care privesc persoana juridică în favoarea căreia consilierul juridic exercită profesia;

  – verificarea legalităţii actelor cu caracter juridic şi administrativ primite spre avizare;

  – semnarea la solicitarea conducerii, în cadrul reprezentării, a documentelor cu caracter juridic emanate de la persoana juridică angajatoare.

  In cazul lipsei consilierului juridic care sa indeplineasca aceste sarcini, conducerea trebuie sa faca dovada posedarii cunostintelor juridice necesare actului de conducere sau va apela la serviciile unui avocat.

  De regula, avocatii nu cunosc specificul nostru cultic si onorariul pe un singur caz poate echivala cu salariul unui consilier juridic pe un an intreg.

  Sa nu uitam ca raspunderea pentru ceea ce face o conducere sau ceea ce trebuia sa faca si nu face, apartine exclusiv acesteia.

 4. #4 by Gheorghe Pop on iunie 16, 2012 - 08:11

  Și Uniunea are jurist, dar care nu prea este activ în relația cu bisericile din țară.În situația dată este necesar un consilier juridic. Nu cred că între frații din bisericile evanghelice ar trebui să acceptăm răutatea și zgârcenia atunci când avem posibilitatea să fim avertizați în a nu greși față de legile țării în care Domnul ne-a așezat.

 5. #5 by Ionut on iunie 16, 2012 - 17:25

  Potrivit art. 51 din Statutul Cultului Creştin Baptist, consilierul juridic poate fi implicat în cel puţin 6 din cele 10 atribuţii pe care Comunitatea le are în sarcina sa, astfel:

  1. în susţinerea şi apărarea intereselor bisericilor baptiste care fac parte din comunitatea respectivă;
  2. în asistarea bisericii locale în rezolvarea problemelor legate de litigii interne, atunci când biserica respectivă se află în situaţie de criză;
  3. în efectuarea, la cererea bisericilor, a operaţiunilor privind problemele de personal şi de plată a salariilor din fondurile bisericilor, în conformitate cu hotărârile organelor de conducere ale acestora;
  4. în sprijinirea bisericilor în activitatea de asistenţă spiritual-religioasă în spitale, aziluri, armată, închisori, orfelinate şi altele, precum şi în asigurarea educaţiei religioase a copiilor credincioşilor baptişti în şcoli;
  5. în exercitarea activităţii de îndrumare a bisericilor în probleme financiar-contabile, juridice şi altele;
  6. în desfăşurarea altor activităţi menite să contribuie la îndeplinirea rolului comunităţii bisericilor.

  Prin urmare, susţin existenta unui post de consilier juridic la nivelul Comunităţii Baptiste.

 6. #6 by danasisoev on iunie 16, 2012 - 20:00

  Am vazut lista cu activitatea profesională a consilierului juridic. Ai putea sa ne scrii si ce anume ai avut de facut pana acum ca si angajat al comunitatii? Caror nevoi ai putut raspunde din aceasta pozitie? Cred ca asta nu se intelege suficient!

  In ce ma priveste, sunt sigura ca e nevoie de cineva care sa posede cunostintele necesare intocmirii actelor juridice! Dar la „noi” oamenii se pricep la toate (de ce sa avem nevoie de specialisti?). Si apoi, poate ca la nevoie cineva ne ofera pur si simplu serviciile lui asa, ca intre frati (si adesea lucru de mantuiala). Si de ce sa nu asteptam pana apare problema, ca atunci o sa gasim noi o solutie, platim atunci pe cineva sa ne scoata din bucluc! E intelept sa procedam asa? Nu cred!

 7. #7 by Lidia Veciunca on iunie 17, 2012 - 06:12

  Ca si scoala crestina nou infiintata (din sept 2009), consilierea juridica oferita de dl Nistor a fost de nepretuit. Dumnealui, cu multa rabdare, a raspuns apelurilor telefonice si email-urilor, dand raspunsuri bine argumentate. Este un om al legii, care iubeste pe Domnul si arde pentru cauza Evanghliei. Noi ne rugam ca aceasta lucrare sa mearga inainte si dumnealui sa continue sa ne fie o binecuvantare prin sfaturi, materiale si incurajare- in aceasta lume pagana, care nu are nici un interes sa sustina scolile evanghelice…

 8. #8 by Mihai Taranu on iunie 17, 2012 - 17:44

  In zilele noastre, in Romania, orice institutie si orice persoana fizica se confrunta cu probleme de natura juridica. Oare cati dintre noi tin evidenta celor cateva mii de legi aparute dupa
  anul 1990 ? Nu prea multi. Insa juristii nu trebuie sa tina minte toate legile, ci doar sa stie unde sa caute prevederile de care au nevoie. Din tot ce am vazut si auzit despre dl. Ionut Nistor, sunt convins ca are priceperea profesionala, chemarea si daruirea pentru Comunitate, precum si experienta in evaluarea problemelor sufletesti…

 9. #9 by Sergiu S. Dobre on iunie 17, 2012 - 18:57

  Chestiunea necesitatii existentei unui consilier juridic al unei comunitati baptiste, in mod special in contextul actual, este un non-subiect. Coeficientul de discernamant presupus de obiectiile vis-a-vis de utilitatea unei atari persoane este, inevitabil, lamentabil de scazut. Ar trebui, mai degraba, ca fostii lideri ai comunitati (eu, de asemenea) sa-si faca mea culpa pentru ca nu au realizat mai devreme cat de necesar ne era un consilier juridic. Fratele Timotei Rusu, a avut insa o inspiratie deosebita atunci cand a propus angajarea fr. Ionut, un frate pe care il respect pentru inteligenta, credinciosie si disponibilitatea de a se implica in rezolvarea problemelor cu care se confrunta comunitatea. Efortul pe care-l depune acest frate, care este vizibil si verificabil si doar cei dezinteresati de activitatea comunitatii pot sa aiba dubii in legatura cu implicarea sau eficienta acestuia.
  Sper sa nu existe motive perverse pentru renuntarea la serviciile fr. Ionut pentru ca nu pot accepta ca si explicatie reala motivatia crizei financiare pe care o traverseaza comunitatea.
  Sper, de asemenea, ca cei care fac parada de preocupare pentru soarta comunitatii sa-si vina degraba in fire si sa se orienteze spre chestiuni care sa nu depaseasca anumite limite ale bunului simt.

 10. #10 by Alexandru RADU on iunie 20, 2012 - 18:27

  Problema necesităţii unui consilier juridic la nivelul comunităţii baptiste locale nu ar trebui abordată din perspectiva filozofiei existenţialiste, utilitariste sau bergsoniene (prea multa filozofie într-o singură propoziţie).
  Problema nu e de natură filozofică, ci financiară. Însă, dat fiind faptul că juristul este plătit, în principal, din contribuţiile Bisericii Creştine Baptiste „Sfânta Treime” Deva (şi, dacă nu greşesc, din cele ale angajaţilor Şcolii „Samuel” Deva), am putea mai bine să mulţumim pentru el şi să apelăm la ajutorul lui în caz de nevoie.

 11. #11 by Adrian Condrea on iunie 20, 2012 - 21:30

  Este vital și obligatoriu slujirea unui frate jurist în cadrul comunității baptiste locale. Cred că vremurile sunt atât de tulburi încât prezența juristului în viața comunității baptiste este non-negociabilă.
  Fratele Ionuț Nistor este o valoare pentru comunitatea noastră. Integritatea, excelența în slujire și dedicarea lui nu pot și nu trebuiesc ignorate. Sper din toată inima ca fratele Ionuț să fie păstrat și prețuit în această slujire. Aceasta este pentru binele comunității noastre baptiste.

  Mult har vă doresc și mulțumesc fratelui Ionuț Nistor ( juristul comunității noastre ) pentru toată slujirea pe care o face.

 12. #12 by Ionut on iunie 28, 2012 - 07:54

  Desi nu fac parte din comunitatea de Hunedoara ,vreu sa accentuez un lucru: fiecare comunitate din Romania are nevoie de asa ceva si sunt multe comunitati care au nevoie de uh specialist in probleme juridice.Pe scurt este inevitabil si necesar asemenea specialist in cadrul unei intitutii juridic constituite…suntem in secolul 21 pentru cei care nu stiu inca…vremurile ne sufoca daca nu stim sa intampinam situatiile.Cu toata admiratia pentru fr.Ionut Nistor!

 1. Sondaj de opinie- Considerati ca este de folos o slujire a unui specialist in probleme juridice la nivelul comunitatii baptiste locale? « Timişoara Evanghelică
 2. Sondajul despre utilitatea slujirii juridice la nivel de comunitate a adunat mai mult de 340 de voturi si 13 comentarii « Hunedoara Evanghelică

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: