Despre „evanghelizare”: Ce-i mai uşor, să faci copii sau să-i creşti?

Cu siguranţă „facerea” aceasta trece dincolo de capacitatea umană, şi atunci când ne referim la dimensiuna fizică a conceperii şi a naşterii, şi la cea spirituală. Totuşi se cere responsabilitate (…cine-o cere bisericilor?) şi în cazul evanghelizărilor ca şi în cazul fetelor, a femeilor, a cuplurilor tinere sau mai puţin tinere care „se grăbesc” să facă copii, fără să se grăbească în a se gândi înainte dacă se şi pot ocupa de ei, dacă îi pot creşte, dacă le pot oferi cele necesare creşterii şi dezvoltării normale.

Începe să mi se acrească de atâta evanghelizare. Tot am pus aici în ultima vreme anunţ după anunţ cu „evanghelizare aici, evanghelizare colo” şi iară îmi trece prin minte (ca de mai multe ori până acum) gândul ăsta că „pocăiţii ăştia (din mijlocul cărora fac şi eu parte) mai ştiu şi altceva”?

Parcă porunca aia dată de Hristos apostolilor, şi pe care ne-o asumăm pentru că ne includem în grupul lor (de parcă şi nouă ne-a fost dată), a fost de a merge şi „a face ucenici” nu de a evangheliza. Dar deja intrăm în semantică şi avem nevoie de dicţionar ca să definim corect şi la fel ce înseamnă una şi ce înseamnă cealaltă.

Parcă văd că unii din voi (cei care citiţi) aţi şi tras concluzia că am ceva împotriva evanghelizării, că-s Gigi contra negativistul. Nu-i chiar aşa! Scriu rândurile astea ca să-mi aduc aminte mie, şi să vă aduc aminte şi vouă (nu ştiu dacă pastorii evanghelici urmăresc blogul ăsta sau nu) că după cum se cheltuie mulţi bani la evanghelizări ca să se creeze condiţiile în care Vestea bună a  mântuirii adusă de Hristos (Evanghelia) să poată fi proclamată, înţeleasă şi acceptată, tot aşa preţul şi costul trebuie menţinut în cazul acelora care „se convertesc” pentru ca ei să fie îngrijiţi din punct de vedere duhovnicesc, să depăşească ritualismul şi mediocritatea „noului” tip de creştinism căruia i s-au alăturat.

Aşa că vă aduc aminte, vouă liderilor, păstorilor şi evangheliştilor, că în egală măsură este FOARTE IMPORTANT să organizaţi şi altfel de întâlniri, să trataţi cu multă responsabilitate, şi să ne aduceţi aminte şi nouă că „pruncii în Hristos” trebuie crescuţi nu doar născuţi, purtaţi pe braţe nu abandonaţi pe trepetele bisericii (sau băncile bisericii, de ce nu).

Mai ştim şi altceva! – ne apărăm noi. Serios? Mi se pare că prea puţin o dovedim.

PS. Ce mi-ar mai placea sa „săriţi” cu comentarii şi să mă contraziceţi, să-mi dovediţi că „doar mi se pare”… însă mă tem că nu se va întâmpla aşa.

, , , , ,

 1. #1 by Andrei Sava on martie 6, 2013 - 18:44

  Draga Ruben,
  te felicit pentru articol si pentru curajul de a ne indrepta din nou la Scriptura. Sunt total de acord cu punctul tau de vedere privitor la „saptamanile/serile de evanghelizare” (evenimente pentru care nu gasesc foarte mult suport biblic sau istoric) Ai dreptate ca liderii si pastorii trebuie sa modeleze ucenicizarea si trebuie sa se gandeasca la modalitati prin care sa-i echipeze pe sfinti sa faca ucenici, insa cred ca porunca de a face ucenici este o porunca pertinenta fiecarui crestin:) Asta nu inseamna ca incerc sa-i disculp pe cei in pozitii de conducere, ci vreau sa subliniez ca sunt multi crestini care nu sunt in comitete sau in alte functii importante care au falsa impresie ca nu e datoria lor sa faca ucenici, ci a mai marilor bisericii. Stiu multi care se scuza aratand cu degetul la pastor/lider de tineret/membru de comitet etc. Si desi poate au dreptate cu privire la acel lider, totusi porunca de a face ucenici este pentru FIECARE crestin.
  Asadar ma rog Domnului ca El sa ne ajute pe FIECARE sa facem ucenici si nu doar sa aducem oamenii la cladirea unde se intalneste Trupul lui Hristos.
  Domnul sa ne dea putere sa facem ucenici fiecare la randul nostru !
  In harul lui Cristos, Andrei.
  p.s. multumesc pentru perseverenta si „incapatanarea”:) cu care continui sa fii credincios in a mentine acest blog si a ne informa cu privire la ce se intampla in Hunedoara Evanghelica. Eu unul sunt f binecuvantat de munca ta!!

 2. #2 by Gabi Vitionescu on martie 6, 2013 - 22:47

  Frate draga, ce îți spun decât remarca ta e buna, dar cine lucreaza nu pierde vremea cu astfel de lucruri, dar intr-adevăr nevoia de Evanghelizare e oportunitate benefica de a seamănă Samanta -Cuvântul, si mai ales atunci când „oile nu mai nasc” si de asemenea nevoia de a hrani mai departe cu laptele duhovnicesc necesar creșterii spirituale, „…botezatii si învața-ți …”! Ne bucurăm de postariile blogului cu privire la evanghelizare, care au venit la noi la Evanghelizare la Orastie si din alte localității , au fost oameni care si-au predat viața Domnului si l-a modul ce mai serios! Am avut botez 8 suflete L-au mărturisit pe Domnul Isus in apa botezului!

 3. #3 by Ruben Bucoiu on martie 9, 2013 - 10:55

  Formularea asta de la inceput cu „…dar cine lucreaza nu pierde vremea cu astfel de lucruri…” ma face sa ma gandesc la o alta formulare, aia cu „noi muncim, nu gandim”… sa-mi fie cu iertare 🙂

  Poate ca se potriveste bucatica aia de intelepciune despre care vorbeste Solomon in Eclesiastul 10:10 „Când se toceşte fierul şi rămâne neascuţit, trebuie să-ţi îndoieşti puterile; de aceea la izbândă ajungi prin înţelepciune.”

  10 cu 10 (nota?)… usor de tinut minte 🙂

  PS. Atentie la greselile gramaticale: „…ezaţi-i,…aţi-i” (stiu ca noi „pocaitii” nu ne cramponam in detalii de-astea „nesemnificative”, …dar, totusi)

 1. “Pruncii în Hristos” trebuie crescuţi, nu doar născuţi… | Romania Evanghelica
 2. Noi propunem, voi citiţi…dacă doriţi (7) | Aradul Evanghelic
 3. Din istoria blogosferei evanghelice – 6 martie | RoEvanghelica
 4. Postări din 2017 – 2010 | Hunedoara Evanghelică
 5. Din istoria blogosferei evanghelice – 6 martie (2018) | RoEvanghelica
 6. Din istoria blogosferei evanghelice – 6 martie (2019) | RoEvanghelica

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: