Poezie evanghelică sau (doar) poeţi evanghelici?

“Ma-na?” Ce să-nsemne aceasta? Etichete, desigur, etichete…Color paint on a white background.

Vorbim despre etichete puse anumitor oameni şi de aici (aproape inevitabil) vorbim despre etichete puse anumitor texte (scrise de aceşti oameni).

„Nebuloasa” asta e mare, şi orice lume „dezordonată” ce se doreşte ordonată trebuie să audă mai întâi şi mai întâi „lumină.”

Iată cum arată întunericul meu atunci când vine vorba să aprind becul şi să aşez corect etichetele:

1. Este poezia scrisă de evaghelici „poezie”? Textele lor pot fi numite „poezie evanghelică?”

2. Tematica religioasă ce se regăseşte într-un text poetic (de calitate artistică discutabilă), face ca textul respectiv să fie evanghelic? (eu am formulat întrebarea şi deja îmi vine să zâmbesc, ba chiar să râd de evidenţa răspunsului…)

3. Poate un om, indiferent de vectorii religiei care-i ghidează credinţele şi valorile după care-şi trăişte viaţa, să scrie texte cu tematică religioasă (evanghelică)? – înţelegerea diferită a termenilor, sau dificultatea explicării lor deschid înaintea noastră multiple variante interpretative: – adică din surse nou-testamentare, din Evanghelii, sau care includ plasa, „reţeaua” veştilor bune, după traducerea termenului grecesc. Desigur că ORICINE ar putea scrie despre aceste lucruri, în măsura în care aceste „veşti bune” le sunt cunoscute şi îi preocupăceea ce până la urmă face din acel om să fie un „evanghelic” şi nu un „hindus”, indiferent de eticheta religioasă pe care părinţii i-au lăsat-o moştenire de familie, şi-a ales-o singur la un moment de răscruce în viaţă, sau cotextul relaţiilor în care creşte îi creşte şi respectiva etichetă deopotrivă.

4. Dacă putem vorbi despre „poeţi evanghelici”, putem vorbi şi despre „poezie evanghelică”?

5. Trăsăturile caracteristice care fac dintr-un om oarecare un om căruia să-i putem spune „evanghelic” nu se pot aplica şi textelor pe care acesta le scrie, din motive lezne de înţeles: unele sunt trăsături omeneşti de comportament şi personalitate, cu izvoare în credinţe şi valori cu anumite caracteristici şi ele – pe când celelalte sunt trăsături şi tendinţe literare, judecate şi creionate din prisma timpului în care ele se manifestă, izvorâte din moştenirea literară pe care literatura de până acum ne-a făcut-o cadou, sau indiferent dacă vrem sau nu, ea există şi devine reper de judecată şi termen de comparaţie între texte.

Atunci ce-aş putea spune? O primă concluzie pe care o trag (personală şi subiectivă, desigur) e că eticheta de evanghelic aplicată (corect sau incorect) unui om, nu se regăseşte neapărat şi în textele pe care omul respectiv le scrie. El poate scrie despre ORICE şi acel „orice” nu este evanghelic doar pentru că autorul este parte a unei biserici evanghelice (neoprotestante).

Mai degrabă preocuparea acelui om pentru tematica şi valorile evanghelice şi regăsirea acestora în textele scrise de el, infiltrarea lor în text într-un mod natural şi artistic AR PUTEA face din textul respectiv un candidat pentru eticheta de „text evanghelic.” Desigur că nu ajunge ca o temă a Evangheliei să se regăsească în text şi gata, ea trebuie să fie exprimată într-un limbaj poetic care respectă regulile majore ale literaturii poetice şi tendinţele ei mereu în schimbare.

Uneori din afară se văd mai bine unele lucruri decât din interior, şi o temă de genu’ ăsta poate fi abordată poetic practic de oricine (doreşte să facă acest lucru)…şi cred că tocmai acest detaliu ne arată ce lipseşte şi ce completează deopotrivă lipsa: DORINŢA.

Cine-şi doreşte să scrie, şi să scrie cu consecvenţă, să scrie cât de poetic şi artistic este el/ea în stare, despre aceste aspecte ale vieţii din vari perspective, lăsându-le să emane din gândire, din simţire şi experienţă în vers? Desigur că dorinţa este un pas important, însă nu ajunge să vrei fără a putea…

Evanghelicii neoprotestanţi, în ansamblul lor, au pretenţia de la ei că sunt oameni „născuţi din nou”, care au avut parte de regenerarea lăuntrică pe care doar Duhul lui Dumnezeu o poate face. În asta ar trebui să constea marea diferenţă, ştiut fiind din explicaţiile textului sfânt că „omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuiesc judecate duhovniceşte.”Dar omul duhovnicesc, dimpotrivă, după ce a judecat şi a înţeles aceste lucruri „vorbeşte (sau scrie) despre ele nu cu vorbiri învăţate de la înţelepciunea omenească, ci cu vorbiri învăţate de la Duhul Sfânt, întrebuinţând o vorbire duhovnicească pentru lucrurile duhovniceşti.

Sau cel puţin aşa ar trebui…

 PS. Pentru cei interesaţi de exemple şi discuţii pe tema asta, puteţi accesa Grupul Yahoo „Cuvinte la schimb” (2001 – 2009) moderat pe atunci de poetul Ionatan Piroşca, sau puteţi urmări varianta actuală „Poeţi evanghelici” iniţiată de scriitorul Dorin Mureşan.

http://groups.yahoo.com/neo/groups/cuvintelaschimb/info

, , , , , ,

  1. Postări din 2017 – 2010 | Hunedoara Evanghelică
  2. Din istoria blogosferei evanghelice – 3 februarie (2018) | RoEvanghelica
  3. Din istoria blogosferei evanghelice – 3 februarie (2019) | RoEvanghelica

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: