Exercițiu de solidaritate – un altfel de reminder

De ceva vreme  o parte din blogosfera evanghelică, o mulțime de postări pe Facebook, televiziunile și presa locală (și internațională) vuiește tot mai tare cu privire la „cazul Bodnariu”, familia de români a cărei copii au fost luați de statul Norvegian.

Nimeni nu știe exact cum e, până n-a trecut pe acolo. Dar totuși există în mine ceva ce rezonează cu situația exterioară în care nu mă găsesc eu (de data asta), un ecou, pe care, dacă încerc să mă proiectez într-o situație asemănătoare, îl aud clar și tare.

Nu-i cunosc, dar bănuiesc ca de-aș trece eu printr-o situație de genul, aici în România sau în orice altă țară, m-aș lupta în orice fel posibil să îmi recuperez copiii, să îmi apăr nevinovăția (dacă sunt nevinovat) să demasc și să opresc abuzul legii de care am parte.

Solidaritatea și implicarea  noastră (ca o scânteie care trece de la un pai la altul) – indiferent care este numele pe care-l poartă respectiva familie sau mediul din care provine –  nu-i de fapt un exercițiu de solidaritate în primul rând, ci un exercițiu de omenie, o exersare a datoriei noastre de cetățeni ai unei cetăți cu legi drepte, cetățeni care  conștientizăm că avem capacitatea și puterea de a îndrepta legea dacă e strâmbă, și/sau de a ne pune de-a curmezișul ei dacă se dovedește a fi greșită.

A vedea problema și a nu rămâne pasiv față de ea (în orice domeniu posibil) e un simptom al sănătății. A ne da unul altuia câte un cot, poate însemna trezire.

„Nemulțumirea este primul pas în progresul unui om sau al unei națiuni.” (…sau al unei familii, sau al unei comunități, am putea continua noi)

 

  1. #1 by Alin Cristea on ianuarie 22, 2016 - 14:43

    Reblogged this on Romania Evanghelica.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: